Look after yourself for healthy life by QiGong, Tai Chi and Reiki  by Tunde at Tunde-World

Csillagánisz

Csillagánisz

 

Ez az erőteljes keveréke fokhagyma (Allicin) ginger és csillagánizs legyen a nyertes!

A csillagánizs egyike annak a kisszámú fűszernek, amelyet a kínai konyha állandóan használ. Dél-Kínából és Vietnamból származik. A csillagánizs felhasználása soha nem lépte túl őshonos területét, bár a kínaiak mindenhova elvitték magukkal, ahová csak bevándoroltak.

Fűszerként a még éretlenül megszárított termést hasznosítják. Az illóolaj nem a magban, hanem a termésfalban található. A csillagánizs az örökzöld csillagánizsfa csillag alakú termése. A termés sugarasan helyezkedik el, 6-8 darab sötétbarna csontkemény tüszőből tevődik össze, amelyek mindegyikében barna, fényes, sima, tojás alakú magokat vannak.  

Ez az illatos, erősen aromás fűszer egy Dél-Kínában és Vietnámban honos, örökzöld fa termése (Anisi stellati fructus). Rendszertanilag távol áll az ánizstól, de zamatuk hasonló, ám csillagánizs illata és íze kissé erőteljesebb. Neve termésének alakjára utal, amely nyolc, sugarasan elhelyezkedő tüszőből áll, s bennük egy-egy 3-4 mm nagyságú mag fejlődik. A még éretlenül megszárított termést alkalmazzák fűszerként, mivel az illóolaj ennek falában, nem pedig a magokban található.

Speciális üzletekből már hazánkban is beszerezhető egész- és őrölt formában. 

Felhasználása a konyhában
Általában édes ételek ízesítéséhez alkalmazzák. Kiváló aromát kölcsönöz a különféle kompótoknak (pl. szilva, birs), lekvároknak, süteményeknek, gyümölcsleveseknek, de pikánssá tehető vele még a puncs és egyéb likőrök. Ha keleti jellegű fogást kívánunk készíteni, egy kevés csillagánizs – akár a fűszerkeverék részeként – elengedhetetlen. Különleges zamatot csempész a szárnyas és vad-ételekbe, és alakjának köszönhetően díszítésként is alkalmazható.

Felhasználása a gyógyászatban

Nagyon jó szélhajtó, görcsoldó és gyomorerősítő, valamint enyhíti a reumatikus eredetű fájdalmakat. Serkenti az emésztést; étvágynövelő teakeverékek kedvelt összetevője. Ízjavító tulajdonsága miatt szájvizek és fogkrémek komponensei között szerepel. Kellemes illatának köszönhetően a kozmetikai ipar is felhasználja különféle szappanok és parfümök készítéséhez.

A medvecukor ízű fűszer most is komoly fegyver globális influenza ellen.